Skranesvingen barnehage har nylig etablert Forskerloftet, og de voksne har vært på kurs hos Forskerfabrikken for å lære mer om hvordan de kan introdusere barna for realfag på en leken og lærerik måte.

"Blæææææh. Det STINKER!". Håkon på fire holder seg for nesen, og ler. Det er grønn gruppe sin tur til å besøke Forskerloftet hos Akasia Skranesvingen, og de seks forskerne har gledet seg i dagesvis. De har fått vite at de skal male med en rødkål, og har gitt tydelig beskjed om at man ikke kan male med mat.

Spenningen er derfor stor, og forskerne har selvfølgelig tatt på seg hvite forskerfrakker med "Forskerfabrikken" trykket på ryggen. Vernebrillene er på plass og på bordet ligger det hvite ark - klare til å dekkes med kunst. Rødkålkunst.

Rødkålekstrakt dryppes ut på arkene, og det er da utbruddet kommer. For rødkålekstrakt lukter ikke akkurat blomster og parfyme. Barna holder seg for nesen, men finner raskt ut at det er vanskelig å male mens man kniper igjen nesen. Forskertrangen, undringen og nysgjerrigheten tar raskt overhånd og de seks forskerne er raskt igang med å male med brede strøk. "Det lukter ikke SÅ ille," kommer det fra Håkon. "Bæsjebleier lukter MYE verre!" Forskerkollegene er helt enig med Håkon, bleier lukter mye verre enn rødkålekstrakt.

Kunst og kjemi

De voksne finner frem flere hjelpemidler. Salt, natron og sitronsyre settes frem, og de spør barna hva de tror vil skje hvis de blander dette med fargen som er malt utover papiret. "Hva skjer nå?"
Flere av forskerne foreslår at det kommer til å lukte verre, men det er Ada - Oliva som treffer blink - for hun mener at det kommer til å gjøre noe med fargen. Ekte forskere stopper ikke ved gjetting og teorier, så her er det bare én ting å gjøre; nemlig å blande i vei. Og Ada - Oliva får helt rett, for rødkålmaleriene skifter farge, og lager spennende mønstre på arkene.
En av de voksne forteller at neste gang, så skal de prøve å male med melk. Men da protesterer alle sammen, for det er én ting å male med mat - men å male med drikke, det er jo hverken mulig eller lov? Er det vel? Det er nettopp det de skal finne ut på Forskerloftet!
Denne kvelden blir det hengt opp en rekke rødkålmalerier på kjøleskap rundt om i Bergen, for det viste seg at det gikk an å male med mat likevel...

Forskerloftet

En av Akasias grunnverdier er å være lærende, og når Kunnskapsdepartementet ønsker å øke fokus på realfag allerede i barnehagen så passer det bra at Skranesvingen barnehage har ansatte med en ekstra interesse for realfag.
Forskerloftet er fullt utstyrt fra Forskefabrikken, og det er glassbord med forstørrelsesglass, mikroskop, lysbord, forskerfrakker og vernebriller til alle unge forskere som vil prøve seg. De ansatte har gått på kurs, og lært om eksperimenter, ideer og sikkerhet. Utforskertrangen står sterkt hos barna i barnehagen, og de elsker å utforske nærmiljøet og ting de finner ute.

Rom for undring og eksperimentering

På Forskerloftet er det undringen som skal få fri utfoldelse. Og de unge forskerne kan forske på kunstig snø og male med melk og konditorfarge. De har også frosset plastfigurer inn i is og undersøkt hvordan de kan få dem fri igjen ved hjelp av varme.
Et eksperiment som var ekstra spennende var å finne ut hvor mye vann det var plass til i en bleie. Det viste seg å være ganske så mye. Ute i naturen finner forskerne insekter som blir undersøkt under de store forstørrelsesglassene, og mikroskopene brukes flittig til å se ting øyet ikke klarer å se.

Skranesvingen barnehage vil ha fokus på realfag, og la barnas undring få slippe løs på Forskerloftet. Her skal det være fritt spillerom til å lære, finne ut av ting, undre og utforske. Setningen "Hva tror du skjer?" vil være viktig, og barna skal lære realfag gjennom lek og ved å ha det gøy.