Barnehagen har en viktig oppgave med å lære barna å ta vare på seg selv og naturen, vi fremmer verdier, holdninger og god praksis for et mer bærekraftig samfunn. Det handler om at dagens mennesker får dekket sine behov uten å ødelegge for fremtidens generasjoner. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold.

Barn skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen, står det i barnehagelovens formålsparagraf. Men hvordan arbeider barnehagene i Akasia for at barna skal lære å ta vare på naturen? Hvordan bidrar barna og barnehagen i kampen mot klimautfordringene vi står overfor? Og hvordan involverer barnehagen foreldrene i sitt arbeid med dette temaet?

Barnehagedagen 2021 ble arrangert 9. mars. Tema for dagen var barnehagens arbeid med natur og miljø, under slagordet: «Små steg for kloden».

Ett av målene med å markere Barnehagedagen er å synliggjøre barnehagens innhold både for beslutningstakere, foreldre og for samfunnet generelt. Dette for å få forståelsen av de viktige prosessene som foregår i barnehagen. At barnehager over hele landet synliggjør hvordan de arbeider med samme tema, tror vi kan øke kunnskapen om barnehagens viktige arbeid og mandat.

Akasia Barnehage jobber hele året med bærekraftig utvikling på ulike måter.

• Rydde naturen for søppel
  • Naturmaterialer samles sammen til bruk i leken
  • Sortere søppel
  • Pante flasker til resirkulering
  • Klesbyttedag

Her er et lite glimt fra noen av barnehagene våre fra Barnehagedagen 2021:

Barna fikk hansker på og fant ut hva som skulle være i naturen og hva som ikke skulle være i naturen. Posene ble fylt opp.

Noen samlet naturmaterialer som ressurs til leken.

Barna har kjent på, sett på, lest på og utforsket de ulike typene søppel for å finne ut hvordan de skal sorteres. De panter også flasker til resirkulering.

Flere barnehager engasjerte foreldrene til å komme med klær som de ville avvse til nytte for andre - gjenbruk. Her ble det arrangert klesbyttedag.

Personvern